Leer y escribir para vivir

 És un llibre que es compon de tres grans parts; La primera és el marc teòric, on ens donen a conèixer els diferents conceptes de lectura i escriptura, les teories que existeixen sobre aquest aprenentatge, i els usos que pot tenir una llengua escrita. La segona són els components de la interacció pedagògica, on ens donen a conèixer les diferents seqüències didàctiques que hauríem de seguir, el paper d'un mestre o mestra deu exercir en aquest aprenentatge, a més de l'organització social, l'espai, el temps els materials curriculars, l'organització dels continguts i els criteris d'avaluació que devem conèixer quan ens disposem a ensenyar lectura i escriptura. I per ultim hi ha una última part anomenada proposta d'activitats a l'aula, on donen a conèixer propostes d'activitats pràctiques referides a diferents temes relacionats amb la lectura i escriptura. A més el llibre, compta amb conclusions, biografia i annexos.

M. Fons amb la seva forma de donar "idees" per quan ens posem a ensenyar aquests dos grans temes que són la lectura i l'escriptura.En aquest llibre es presenta una planificació global de l'ensenyament i l'aprenentatge inicials de la lectura i l'escriptura, que integra: els coneixements actuals sobre què és llegir i què és escriure, la manera d'entendre avui dia com construeixen els nens el seu pensament, és a dir, com aprenen, i les diferents pràctiques educatives que s'han mostrat útils per iniciar el procés d'alfabetització, sempre en el marc global de funcionament d'una classe. 

Les propostes que es presenten tenen la qualitat d'haver estat experimentades directament a l'aula. Es demostra com l'ús real de la llengua escrita provoca situacions de lectura i d'escriptura que, amb una adequada intervenció del mestre o la mestra, permeten aprendre a llegir i escriure amb sentit per viure als nens i nenes d'educació infantil i els primers cursos de primària. 

Quan parlem d'ensenyar a llegir i a escriure el nostre inconscient ens situa ràpidament a les primeres edats i imaginem fàcilment una aula d'infantil o com a màxim de primer curs de primària. No obstant això sabem que de llegir i d'escriure, com de gairebé tot la resta, s'aprèn durant tota la vida i és responsabilitat de l'escola afavorir i acompanyar el procés de formació lectora de cada nen, de cada nena, de cada jove, durant tot el temps que romanen en ella. Així doncs, aquesta aportació parteix de reflexions epistémiques sobre l'ensenyament inicial a fi d'extreure algunes pistes que ens facilitin la potenciació i el seguiment de la formació de bons lectors, com a experiència vital, al llarg de l'escolaritat. 

Les pràctiques a les aules per ensenyar a llegir i formar lectors han d'integrar els aspectes lingüístics, cognitius, socioculturals i emocionals de manera inseparable. Aquestes pràctiques inclouen que els docents i altres lectors més experimentats llegeixin per als aprenents. Llegir en veu alta per als alumnes, de qualsevol edat, és la forma més privilegiada d'obrir la porta, interessar i donar la benvinguda als quals convidem a créixer dins de la comunitat de lectors. L'alfabetització inicial i al llarg de la escolaritat ha de centrar-se en la pràctica de l'ús real de la llengua escrita a l'aula. Textos per resoldre qüestions pràctiques de la vida quotidiana, textos per potenciar el coneixement i textos per gaudir de la imaginació i el plaer estètic són la base perquè amb una adequada intervenció del docent, els nens i nenes es formin en l'univers de la lectura amb sentit i aquest aprenentatge els serveixi per viure en aquest complex món ple de lletres, paraules i textos.